Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Ονείρων...παγίδες
Η εξέλιξη της ινδιάνικης ονειροπαγίδας


Αν με ρωτούσε κάποιος πριν μερικά χρόνια τι είναι η ονειροπαγίδα, μάλλον θα του έλεγα για τη γνωστή τηλεοπτική σειρά με τον ομώνυμο τίτλο. 
Τελευταία όμως αυτές οι αέρινες κατασκευές έχουν μπει για τα καλά στα σπίτια μας.
Το ιδιαίτερο αυτό διακοσμητικό στοιχείο κατασκευάστηκε αρχικά από μια φυλή ινδιάνων, οι οποίοι  έπλεκαν σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Η διακόσμηση τους γινόταν με χάντρες και φτερά και τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα. Πίστευαν ότι από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας μπορούσαν να περάσουν μόνο τα καλά όνειρα, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Τα παγιδευμένα όνειρα διαλύονταν με το πρώτο φως της μέρας.
Η χρήση της ονειροπαγίδας άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή  και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970 όπου αναπτύχθηκε το ινδιάνικο κίνημα.
Στη συνέχεια άτομα και ομάδες του χώρου της Νέας Εποχής άρχισαν να κατασκευάζουν και να πωλούν Ονειροπαγίδες. Αυτή η πρακτική καταδικάζεται από τους Ινδιάνους ως σφετερισμός του πολιτισμού τους. 
Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε  στις ονειροπαγίδες της εποχής μας που αποτελούν μία ιδιαίτερη επιλογή δώρου για παιδιά, αλλά και μια ξεχωριστή διακοσμητική πρόταση για το σπίτι μας. 


ονειροπαγίδες για όνειρα...καλά

Πριν τρία περίπου χρόνια έκανα την πρώτη ονειροπαγίδα για τις κόρες μου, οι οποίες είχαν κατενθουσιαστεί με την ιδέα ότι τα άσχημα όνειρα πλέον θα είχαν... κακό τέλος. Όπως καταλαβαίνετε τα βελόνια πήραν φωτιά. Άντε μαμά να κάνουμε μια και για την ξαδέρφη μας, και για την κολλητή μας που έχει γενέθλια, κτλ. Συνήθως οι ονειροπαγίδες μου είχαν ως παραλήπτες μικρά παιδιά, μέχρι που μια φίλη μου ζήτησε να της φτιάξω ένα ιδιαίτερο δώρο για ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Όταν μου μετέφερε την αντίδραση τους , απλά σκέφτηκα  ότι δικαίωμα στα καλά όνειρα έχουν όλοι.1 σχόλιο:

Follow me @a.lenakaki