Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Καλή Πρωτοχρονιά με βασιλόπιτα από τα χεράκια σας...



Η κοπή της Βασιλόπιτας με την έλευση του νέου χρόνου, είναι ένα έθιμο απόλυτα συνδεδεμένο με την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, συγκεντρώνοντας γύρω της, οικογένειες και παρέες, που ανταλλάσσουν ευχές και… «κυνηγάνε» την τύχη του φλουριού.

Πως όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισαρεία της Μικράς Ασίας, ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να την λεηλατήσει.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αγίου ότι οι κάτοικοι ήσαν φτωχοί και μαστίζονταν από πείνα, ο Έπαρχος επέμεινε, με αποτέλεσμα ο άγιος Βασίλειος να μαζέψει όλα τα τιμαλφή και τα χρυσά των λίγων πλουσίων της πόλεως, προκειμένου να αποφευχθεί η γενική λεηλασία.

Όταν ο Έπαρχος άλλαξε γνώμη, κατ΄ άλλους αυτό έγινε ύστερα από θαυματουργική παρέμβαση του αγίου Μερκουρίου και στρατιάς αγγέλων, ο άγιος διέταξε να φτιαχτούν ζύμες και μέσα τους να μπουν τα τιμαλφή και τα χρυσά και να μοιραστούν στους φτωχούς της πόλεως.

Κατά μια άλλη εκδοχή ο Άγιος Βασίλειος, μη γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει το κάθε κόσμημα, προκειμένου να μην αδικήσει κάποιον, χρησιμοποίησε τις ζύμες ώστε να μοιραστούν τα τιμαλφή στην τύχη.

Οι δυνατοί συμβολισμοί πίσω από την κίνηση αυτή του Μεγάλου Βασιλείου, μετέτρεψαν την ιδέα σε έθιμο που επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του την 1η Ιανουαρίου.

Αμέτρητες οι συνταγές, πολλές οι παραλλαγές και άλλες τόσες οι ευχές για τον νοικοκύρη του σπιτιού όταν την κόβει.
Η συνταγή για τη δική μας βασιλόπιτα είναι πολύ ιδιαίτερη, θα μπορούσε βέβαια να φτιαχτεί και σαν μια πίτα οποιαδήποτε άλλη φορά, όμως εμείς την φτιάχνουμε μόνο για την Πρωτοχρονιά. Αν θέλετε μπορείτε φέτος να τη φτιάξετε και εσείς.


Βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ
Υλικά:
4 μεγάλα αυγά
360 γραμμ. ζάχαρη καστανή
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
200 γραμμ. βούτυρο
300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
250 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη
140 γραμμ. φουντούκια τριμμένα
4 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το κραμπλ:
60 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
90 γραμμ. καρύδια τριμμένα
100 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. 
Λιώνουμε το βούτυρο.  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μίγμα μας να γίνει σαν ψίχουλα. Το σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Για το κέικ, λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. 
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26-28 εκ.
Αδειάζουμε στη φόρμα το ⅓ της ζύμης και από πάνω πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. 
Ρίχνουμε κατόπιν ακόμα ⅓ από τη ζύμη και πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη γέμιση. Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνεια με το κραμπλ.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10′ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. 
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά προτού το ξεφορμάρουμε.
Α! και μην ξεχάσετε το φλουρί! Εγώ συνήθως το τοποθετώ μετά το ψήσιμο της Βασιλόπιτας και φροντίζω να υπάρχει ένα συμβολικό δώρο για τον τυχερό που θα βρει το φλουρί.
Καλή επιτυχία και καλή Πρωτοχρονιά


Η συνταγή είναι από το theonewithallthetastes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki