Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Παρακαλώ βγάλτε τα παπούτσια σας...


Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα. Μια ευκαιρία για να θέσουμε στόχους που θέλουμε να εκπληρώσουμε, και βέβαια να καταστρώσουμε τα σχέδια, για το πως θα φτάσουμε να τους υλοποιήσουμε.

Πράγματι είναι εντυπωσιακό το πώς μια απλή αλλαγή στο ημερολόγιο εμπνέει τόσα συναισθήματα και γίνεται ορόσημο για αλλαγές στη ζωή μας.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Θα σας πρότεινα λοιπόν, να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά μπαίνοντας στο σπίτι σας, χωρίς τα παπούτσια σας και χωρίς τα χιλιάδες επικίνδυνα βακτήρια που μεταφέρουν!!!
Στο πλαίσιο της υγιεινής του σπιτιού μας, ένας κανόνας που θα πρέπει να τηρείται είναι να μένουν τα παπούτσια εκτός σπιτιού, ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.

 Σύμφωνα με μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον δρ Charles Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, στα παπούτσια έδειξε ότι υπάρχουν -κατά μέσο όρο- περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια μας!
Στην μελέτη αυτή, δέκα συμμετέχοντες φορούσαν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών δειγματίστηκαν στο τέλος και αποκάλυψαν 9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη. Ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα:
Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.
Το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.
Το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Σκεφτείτε ότι όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια σας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού σας!

Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.
Και αν με όλα τα παραπάνω δεν έχετε πεισθεί,  σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις δημόσιες τουαλέτες, όπου τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: 
Μέσα σε μία ώρα από την αποστείρωση, τα μπάνια είχαν γεμίζει και πάλι με μικρόβια σχεδόν σε κάθε επιφάνεια! Και το τέλος της ημέρας υπήρχαν 77.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν και το πιο κυρίαρχο. Μάλιστα, αυτά τα βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, ώστε οι ερευνητές τα εντόπισαν σε ίδιες συγκεντρώσεις μετά από την πάροδο μηνών.

Γι' αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν να μπαίνετε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράτε έξω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki