Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Προσκοπισμός: Όραμα για ένα καλύτερο κόσμο


Μια τυχαία βόλτα στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου, αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς. 
Χθες το πρωί στην πλατεία Μικρασιατών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ¨Λύκο-Λούνα Παρκ, για μικρούς εξερευνητές και μικρές εξερευνήτριες.¨ 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα λυκόπουλα των τμημάτων του Ρεθύμνου, της Σούδας και των Χανίων, με ανοιχτή συμμετοχή παιδιών από 7-11 ετών. 


Τα παιδιά από τις 10.30 το πρωί έως 13.30 το μεσημέρι, είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες όπως το κυνήγι θησαυρού, τσουβαλοδρομίες, και πολλά άλλα διαδραστικά παιχνίδια.
Η πλατεία είχε κατακλυστεί από τους μικρούς προσκόπους, αλλά και από παιδιά που απλά θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έτυχε ποτέ να με απασχολήσει το θέμα του προσκοπισμού, όμως αυτό που διαπίστωσα, από συζητήσεις με γονείς που και οι ίδιοι υπήρξαν μέλη αυτής της κίνησης, είναι ότι πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία ζωής.


Πόσοι γνωρίζουν όμως τι σημαίνει προσκοπισμός;

Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση νέων, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και 107 συνεχή χρόνια, ενώ αριθμεί περισσότερα από 25.000 μέλη!
Όραμα του προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.
Η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών, που χωρίζονται σε τρεις κλάδους ανάλογα µε την ηλικία τους, και νέους έως 30 ετών.
Λυκόπουλα από 7 έως 11 ετών
Πρόσκοποι από 11 έως 15 ετών
Ανιχνευτές από 15 έως 18 ετών
Προσκοπικό Δίκτυο από 18 έως 30 ετών


Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.


Τα παιδιά μέσω των δράσεων, που στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο,
ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους, κατακτούν τη γνώση μέσα από την εμπειρική διαδικασία και καλούνται να τη μεταδώσουν στους μικρότερους.
Μαθαίνουν τι σημαίνει ομαδική προσπάθεια και πρωτοβουλία, προκειμένου να πετύχουμε έναν κοινό στόχο.
Επίσης μαθαίνουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ ανακαλύπτουν τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία και γίνονται υπεύθυνα άτομα, με αυτοπεποίθηση και φαντασία.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα για το  Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

1 σχόλιο:

  1. Πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει η Κυριακή μας με ενέργειες σαν κ Αυτή!!τέλεια εμπειρία ο Προσκοπισμός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Follow me @a.lenakaki