Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Οι πασχαλινές λαμπάδες και ο συμβολισμός τους...


Ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά έθιμα για τα παιδιά -και όχι μόνο- είναι η πασχαλινή λαμπάδα, που φέρνει ο νονός ή η νονά και η οποία συνήθως συνοδεύεται και από άλλα δώρα.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τη χειροποίητη λαμπάδα να κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ είναι και μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα όμορφο δώρο για τα παιδιά μας, για τα βαφτιστήρια μας, για τις νονές και τους νονούς, για τις δασκάλες, αλλά και για για τον εαυτό μας.

Οι επιλογές πλέον είναι πάρα πολλές, όσον αφορά το χρώμα και το σχήμα, ενώ οι αρωματικές λαμπάδες φαίνεται να έχουν το προβάδισμα στις προτιμήσεις μας.
Όσο για τη διακόσμηση τους, λίγη φαντασία, κορδέλες, χάντρες και κάποια διακοσμητικά στοιχεία, είναι αρκετά!


Φέτος, όπως και πέρυσι, επέλεξα αρωματικές και χρωματιστές λαμπάδες, χρησιμοποιώντας λιτά στοιχεία για το στολισμό τους.

Όση ώρα όμως έφτιαχνα τις λαμπάδες μου, σκεφτόμουν και την ανάρτηση που ήθελα να κάνω για το συγκεκριμένο θέμα.
Αλήθεια έχετε σκεφτεί τι συμβολίζει και από που ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Το άναμμα του κεριού το βράδυ της Αναστάσεως, είναι λοιπόν ένα έθιμο πατροπαράδοτο που έχει την δική του ιστορία και τον δικό του συμβολισμό.

Το έθιμο ξεκίνησε από την Πρωτοχριστιανική περίοδο, από τα χρόνια των πρώτων Χριστιανών και καθιερώθηκε.
Το άναμμα του κεριού αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της το οποίο τελούνταν πάντοτε τη νύχτα της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας.Η λαμπάδα είχε διπλή σημασία στο πνεύμα κατάνυξης και υποδοχής των νέων μελών:
Συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου, αλλά και τον ήλιο της Άνοιξης έχοντας βρει πλέον την πραγματική αλήθεια της ύπαρξης του. 
Επιπλέον, η λαμπάδα ήταν το σύμβολο του φωτός, που έφερε ο Χριστός, νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του.

Τότε η βάπτιση γινόταν δημόσια, ενώ σήμερα αποτελεί περισσότερο ιδιωτική και οικογενειακή υπόθεση και η λαμπάδα του Πάσχα δεν συνδέεται άμεσα μαζί της ως θρησκευτική ιεροτελεστία.

Η λαμπάδα για τους Χριστιανούς είναι το σύμβολο μεταφοράς του Αγίου φωτός, από την εκκλησία στο σπίτι κάθε πιστού το βράδυ της Ανάστασης.

 Οι λευκές λαμπάδες υποδηλώνουν τη χαρά της Ανάστασης, ενώ οι κίτρινες είναι για τις ημέρες πένθους της Μεγάλης Εβδομάδας.Φτιάξτε λοιπόν τις πασχαλινές λαμπάδες για τους αγαπημένους σας, 
με την ευχή η φλόγα της Ανάστασης να φωτίσει τις καρδιές όλων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki