Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Μαμά βαριέμαι....
"Μαμά βαριέμαι..." η πιο συνηθισμένη έκφραση που ακούμε από τα στοματάκια των παιδιών μας, ειδικά σε περιόδους διακοπών. Και μπορεί εμείς οι γονείς να νομίζουμε ότι έχουμε φροντίσει για να μη συμβεί αυτό, εφοδιάζοντας τα με παιχνίδια, βιβλία και άλλες δραστηριότητες, όμως το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά κάποια στιγμή θα βαρεθούν!
Οι διακοπές λοιπόν του καλοκαιριού ξεκίνησαν και από την επόμενη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, αντί για καλημέρα...μαμά βαριέμαι! 
Όμως αυτή τη φορά η μαμά ήταν προετοιμασμένη και οργανωμένη! 
Αρχικά λοιπόν ζήτησα από τα κορίτσια, να φτιάξουμε μαζί μια λίστα με δραστηριότητες και τις επιθυμίες τους γενικότερα, προκειμένου να αποκτήσει ενδιαφέρον η καθημερινότητα τους. 

Η λίστα των διακοπών!

Οι μικρές συμφώνησαν όλο χαρά, συμπληρώνοντας τη λίστα, η οποία περιλαμβάνει:

1) Πρωινό μπάνιο στη θάλασσα 
2) Περίπατο στην παραλία
3) Βόλτες με τα ποδήλατα και παιχνίδι με τους φίλους τους
4) Να πηγαίνουν πιο αργά για ύπνο 
5) Να αγοράσουμε κάποια καινούρια βιβλία 
6) Να μάθουν κέντημα και 
7) Κάποιες μέρες να διασκεδάζουν με τα tablet τους. 
Εκ των υστέρων στις δραστηριότητες μας προστέθηκε και η συμμετοχή τους σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, με θέμα τις 7 τέχνες, μία φορά την εβδομάδα.
Αυτά ήταν λοιπόν τα αιτήματα που τελικά συμπεριλάβαμε στη λίστα μας, ενώ κάποια άλλα (όπως διακοπές στη disneyland ή στη Μύκονο) μετά από συζήτηση, τελικά τα απορρίψαμε!

Ως αντίμετρα όμως στη λίστα των κοριτσιών, τα δικαιώματα τους, όπως την ονόμασαν, υπήρχε και η πρόταση της μαμάς, με τη λίστα των υποχρεώσεων, ζητώντας ουσιαστικά τη βοήθεια τους σε κάποιες δουλειές του σπιτιού. 

Δεν έχει σημασία αν θα στρώσουν τέλεια τα κρεβάτια τους ή αν θα σκουπίσουν τέλεια το νεροχύτη,
οι δουλειές του σπιτιού, διδάσκουν στα παιδιά υπευθυνότητα και ότι ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, όλοι πρέπει να τις μοιράζονται. 

Επίσης με την πειθαρχία μαθαίνουν πώς να γίνουν υπεύθυνοι στην ενήλικη ζωή τους και είναι σημαντικό για τα παιδιά να το γνωρίζουν αυτό από μικρή ηλικία. 

Η λίστα λοιπόν με τις υποχρεώσεις διαμορφώθηκε ως εξής:
1) Το πρωί θα στρώνει ο καθένας το κρεβάτι του και θα τακτοποιεί το δωμάτιο του
2) Το πλύσιμο πιάτων το αναλαμβάνουν τα κορίτσια
3) Πότισμα λουλουδιών  και σφουγγάρισμα μπαλκονιού
4) Στις υποχρεώσεις, βάλαμε και το μεσημεριανό ύπνο...


Αν και επίσημα το πρόγραμμα των διακοπών μας ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ρυθμικής και ενόργανης, η λίστα μας τηρείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και το ρήμα "βαριέμαι", δεν το ακούω συχνά, αφού με λίγο απ' όλα η μέρα μας γεμίζει!

Καλό καλοκαίρι σε όλους μας και τα παιδιά, να μετρήσουν πολλά μπάνια και πολλά παγωτά !!!

2 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι τα παιδιά στις διακοπές πρέπει να ασχολούνται και με "εργασίες" τακτοποίησης του σπιτιού για να γίνονται πιο υπέυθυνα και να αποκτούν πειθαρχία. Θα ήθελα όμως να δω στη λίστα σου και κάποιες ενασχολήσεις που θα είναι αφιερωμένες σε χρόνο που θα περνάτε μαζί. Για παράδειγμα, παίζοντας ένα επιτραπέζιο ή πηγαίνοντας μια βόλτα με τα ποδήλατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνα σ΄ευχαριστώ για την επισήμανση σου. Στις περισσότερες δραστηριότητες που αναφέρω, συμμετέχω ή εγώ ή ο μπαμπάς τους. Εννοείται θα παίξουμε και επιτραπέζια, θα πάμε και μια εκδρομή, όμως το θεωρώ δεδομένο ότι οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για δραστηριότητες με τα παιδιά τους, γι΄αυτό και δεν το ανέλυσα περισσότερο.

      Διαγραφή

Follow me @a.lenakaki