Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Ξενάγηση στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας!


Ένα πολύ όμορφο πρωινό με ξενάγηση στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα, μαμάδες και παιδιά.
Η επίσκεψη μας έγινε στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος με θέμα τις 7 τέχνες, που πραγματοποιείται στην περιοχή μας, από την κ. Ιφιγένεια Γρινιαράκη.

Συναντηθήκαμε στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού των Βώρων και από εκεί οι μικροί καλλιτέχνες, συνοδευόμενοι από την κ. Ιφιγένεια, αλλά και από τις μαμάδες τους, μεταβήκαμε στο χώρο της Έκθεσης του Μουσείου, η οποία φιλοξενείται σε ένα διώροφο κτίριο και αποτελείται από 3000 εκθέματα που αναδεικνύουν την εθνολογική εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από 7 βασικούς τομείς: διατροφή, αρχιτεκτονική, υφαντική, τέχνες - εμπόριο, μεταφορές, ήθη και έθιμα, κοινωνική οργάνωση.
Ξεναγηθήκαμε στο χώρο και θαυμάσαμε τα υπέροχα εκθέματα που μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές, όπου η καθημερινότητα των ανθρώπων ήταν απλή και όμορφη.

Οι προθήκες με τα υφαντά


Είδη καθημερινής οικιακής χρήσης

'Οπως είναι φυσικό τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα αντικείμενα της έκθεσης, ενώ δεν σταματούσαν να ρωτούν για τη χρησιμότητά τους την παλιά εποχή.

Μας εντυπωσίασε η παιδική κούνια και το καρεκλάκι γιο-γιο της τότε εποχής...

Χαρήκαμε πολύ αυτή την επίσκεψη και σας προτείνουμε, τώρα στις διακοπές να κάνετε μια βόλτα με τα παιδιά σας, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο!

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας απέχει 2 χιλ. από το μινωικό παλάτι της Φαιστού και έχει έδρα τον παραδοσιακό οικισμό Βώροι.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το 1988 και βραβεύθηκε το 1992 από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η έκθεση, που ακολουθεί το μουσειολογικό πρότυπο του G.H. RIVIERE, περιέχει αντικείμενα του παραδοσιακού βίου από όλη την Κρήτη και ακολουθεί την εθνολογική ταξινομική της προοδευτικής πορείας της ανθρωπότητας και αφορά τον παραδοσιακό βίο των Κρητών της 2ης μ.Χ. χιλιετίας. 

1. Διατροφή: Από τη συγκομιδή και την καλλιέργεια στην κατανάλωση, απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση. 

2. Αρχιτεκτονική: Το οικογενειακό καταφύγιο, τα κοινόχρηστα κτίρια. 

3. Υφαντική: Επένδυση στην οικία και ένδυμα. 

4. Τέχνες - Εμπόριο: Χειροτεχνία, μεταλλαγή των φυσικών πόρων σε σκεύη και εργαλεία. Η υπερπαραγωγή δημιουργεί τη συναλλαγή και το εμπόριο. 

5. Μεταφορές: Μετακίνηση του Ανθρώπου για εμπορικούς κ.ά. λόγους, συγκοινωνίες, επικοινωνίες. 

6. Ήθη και Έθιμα: Συμβολικές συλλογικές λειτουργίες. 

7. Κοινωνική Οργάνωση: Λαϊκός Πολιτισμός σε μία κοινωνία προφορικής παράδοσης. 

Η Έκθεση έλαβε το 1992 ειδικό έπαινο από το European Muesum Forum και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στα πλαίσια του θεσμού του ΕΜΥΑ (European Museum of the Year Award), ο οποίος βραβεύει το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς. 

1 σχόλιο:

  1. Πώς μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις! Είναι σαν να είμαι στο μουσείο. Κι επειδή το ταξίδι στην Κρήτη ακόμα μοιάζει μακρινό ας με ταξιδέψεις εσύ!
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Follow me @a.lenakaki