Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

Συμβουλές για χαρούμενο πρωινό ξεκίνημα!

     
                                                        
Σε μια εβδομάδα από σήμερα, τα σχολεία ανοίγουν και η καθημερινότητά μας θα μπει σε άλλους ρυθμούς. Πρωινό ξύπνημα, διάβασμα, δραστηριότητες, παιχνίδι στα ενδιάμεσα και ύπνος νωρίς.
Σε αυτή όμως την καθημερινότητα, λογικό είναι να υπάρχει και η ένταση και η κούραση, τόσο από πλευράς γονιών, όσο και από τα ίδια τα παιδιά.
Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η εικόνα που βλέπουμε σε ταινίες με την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι και τα μέλη της να απολαμβάνουν ένα πλούσιο πρωινό, χαλαροί και χαμογελαστοί, δύσκολα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Όμως η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει να ξεκινάει τη μέρα του με γκρίνια και καυγάδες, με αφορμή τα ρούχα που θα φορέσουν στο σχολείο τα παιδιά  ή το κολατσιό που θα πάρουν ή γιατί τα βιβλία αντί να βρίσκονται μέσα στην τσάντα βρίσκονται ακόμη πάνω στο γραφείο.

Πως θα αποφύγουμε λοιπόν εντάσεις και τσακωμούς, την ώρα της προετοιμασίας για το σχολείο;

Κανόνας 1ος 
Τα παιδιά επιλέγουν τα ρούχα τους από το προηγούμενο βράδυ. Η μεγάλη μου κόρη, από τότε που πήγαινε παιδικό, επιλέγει τα ρούχα της εβδομάδας κάθε Κυριακή απόγευμα. Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί κάθε πρωί καβγαδίζαμε με αφορμή το ντύσιμο στο σχολείο. Τελικά βρήκα στο pinterest μια πολύ ωραία ιδέα. Εκτύπωσα πέντε καρτέλες με τις μέρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και είπα στην κόρη μου ότι μπορεί κάθε Κυριακή απόγευμα να επιλέγει τα ρούχα που μπορεί να φορέσει στο σχολείο. Έπαιρνε πρωτοβουλία και ξεκινούσε μόνη της να σετάρει τα ρούχα κάθε ημέρας, ενώ άρχισε να ζητάει και τη δική μου γνώμη.  Η τελική απόφαση ήταν όμως δική της. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί και σήμερα, σε αντίθεση με τη μικρή που επιλέγει τα ρούχα της, από το προηγούμενο βράδυ.


Κανόνας 2ος
Η τσάντα του παιδιού, πρέπει να έχει ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ. Δεν γίνεται στον πανικό της πρωινής ετοιμασίας, να έχουμε να τακτοποιήσουμε και την τσάντα.

Κανόνας 3ος
Σχετικά με το κολατσιό ή το φαγητό για το σχολείο, θα πρέπει να γίνεται μια προετοιμασία από την προηγούμενη. Εγώ συνήθως φτιάχνω μια λίστα με ιδέες για το κολατσιό της εβδομάδας. Έχω λοιπόν  ότι χρειάζομαι για τοστάκια,  υπάρχουν φρούτα εποχής, αλλά και κουλουράκια ή κέικ, που συνήθως τα φτιάχνω το Σαββατοκύριακο, οπότε δεν αγχώνομαι το πρωί για το κολατσιό που θα τους δώσω.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτούς τους απλούς κανόνες, αποφεύγουμε τις πολλές εντάσεις!!! 
Ας μην ξεχνάμε ότι ένα καλό και ευχάριστο ξεκίνημα της μέρας, το έχουμε ανάγκη κι εμείς και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki