Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Το δικό σας παιδί είναι ντροπαλό ή απλά εσωστρεφές;


Όταν ξεκίνησα το blogging, ήμουν σίγουρη για τα θέματα με τα οποία ήθελα και μπορούσα να ασχοληθώ, όπως είναι οι κατασκευές, η διακόσμηση και γενικότερα ότι έχει να κάνει με το σπίτι και το παιδί, με εξαίρεση τα θέματα εκείνα που χρειάζονται επιστημονική τεκμηρίωση.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος, θέματα ψυχολογίας και  διατροφολογίας.

Προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να δώσω συμβουλές για τέτοια θέματα, μέσω του blog μου.
Θα μπορούσε όμως να το κάνει ένας ειδικός!
Έτσι λοιπόν όταν γνώρισα τη Δήμητρα Τσουλκάνη Ψυχολόγο παιδιών και εφήβων, μαμά κι αυτή δυο υπέροχων κοριτσιών, αποφάσισα να της ζητήσω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η θεματολογία του e-Angelie.

Η Δήμητρα δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά και σήμερα φιλοξενούμε το πρώτο της άρθρο, με θέμα:

"Είναι το παιδί μου ντροπαλό ή … απλά εσωστρεφές;"

Οι γονείς συχνά παρερμηνεύουν την εσωστρέφεια των παιδιών τους και την ονομάζουν ντροπαλότητα. Συνήθως τα παιδιά αποδέχονται τη ταμπέλα που τους δίνεται και έπειτα τη χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν την προσοχή που θέλουν, να ασκήσουν δύναμη με παθητικό τρόπο ή για να πάρουν εκδίκηση όταν είναι πληγωμένα. Επιπλέον, ένα παιδί μπορεί να είναι ντροπαλό επειδή υπάρχουν υποσυνείδητα κίνητρα. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει ένα εξωστρεφές και κοινωνικό αδερφάκι, επομένως το ντροπαλό παιδί έχει υποσυνείδητα αποφασίσει ότι πρέπει να βρει με έναν άλλο τρόπο τη θέση του στην οικογένεια.

Καλό είναι να είστε προσεκτικοί με αυτό που δημιουργείτε. Αν χαρακτηρίσετε το παιδί σας ντροπαλό μπορεί να το καταδικάσετε να περάσει μια ζωή ως ντροπαλός άνθρωπος που θα νιώθει μοναξιά και φόβο να δοκιμάσει καινούρια πράγματα.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Υπάρχουν φορές που είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να είναι συγκρατημένο, ειδικά όταν βρίσκεται σε καινούριο περιβάλλον, όταν δεν έχει όρεξη να εμπλακεί ή όταν το πιέζουν να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων. Επιτρέψτε του να προσεγγίσει αυτές τις περιπτώσεις προσεκτικά, με το δικό του ρυθμό, χωρίς να το χαρακτηρίσετε ντροπαλό.

-Αν το παιδί σας είναι συγκρατημένο μη μιλάτε εσείς για εκείνο και μην το καλοπιάνετε να μιλήσει. Απλά συνεχίστε τη συζήτησή σας και εμπιστευτείτε το ότι θα μιλήσει όταν και αν είναι έτοιμο.

-Μην το συστήνετε ως ντροπαλό ή λέτε στους άλλους ότι ντρέπεται όταν αρνείται να μιλήσει.
Όταν βρεθείτε μόνοι σας μπορείτε να πείτε «παρατήρησα ότι όταν οι άλλοι σε χαιρετάνε εσύ κρύβεις το κεφάλι μέσα στα χέρια σου. Το κάνεις για παιχνίδι ή επειδή θέλεις να σε αφήσουν μόνο σου; Αν θέλεις να σε αφήσουν μόνο σου ίσως να ήταν καλή ιδέα να τους έλεγες ότι δεν έχεις όρεξη να μιλήσεις εκείνη τη στιγμή.»

-Δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι όπου μπορεί να μάθει να λέει τη γνώμη του και μετά επιτρέψτε του να αποφασίσει αν θέλει να λέει τη γνώμη του και σε άλλα κοινωνικά πλαίσια. Ένας τρόπος να το πετύχετε αυτό, είναι οι οικογενειακές συζητήσεις όπου θα μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του μπροστά στους άλλους και να συμμετέχει στη διαδικασία αναζήτησης πιθανών λύσεων για το πρόβλημα που συζητάτε.

-Μην αφήνετε την ντροπαλότητα του παιδιού σας να γίνει η αιτία να διακόψει τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνει. Πείτε του «είναι φυσιολογικό να μη νιώθεις άνετα αλλά πρέπει να συνεχίσεις να πηγαίνεις σχολείο. Μπορώ να κάνω κάτι για να σε βοηθήσω να νιώθεις πιο άνετα;»


Το παραπάνω άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki