Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή, είναι η αυτοεκτίμηση.
Ένα άτομο μπορεί να έχει εξυπνάδα και ταλέντο, αλλά λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης να μην πετυχαίνει τους στόχους του στην επαγγελματική ή προσωπική του ζωή.

Η Δήμητρα Τσουλκάνη, ψυχολόγος παιδιών και εφήβων, μας δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές για να  να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας!

1. Επαινέστε την προσπάθεια και όχι την ικανότητα και τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.
Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «καλή προσπάθεια», «μου αρέσει που προσπαθείς», «είμαι περήφανος που έβαλες τα δυνατά σου», «χαίρομαι που δεν τα παρατάς».
Οι έρευνες δείχνουν ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά προσπαθούν περισσότερο να πετύχουν τους στόχους τους και δεν το βάζουν εύκολα κάτω όταν συναντάνε τα πρώτα εμπόδια.

2. Δημιουργήστε για το παιδί σας ένα περιβάλλον που αποτελείται από ανθρώπους με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Όταν τα παιδιά περιστοιχίζονται από ανθρώπους που είναι αποφασιστικοί και δυναμικοί, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουν τη στάση τους. 
Ιδιαίτερα όταν αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τα ίδια.

3. Αναθέστε του ευθύνες.
Με αυτόν τον τρόπο θα νοιώσει επινοητικό, χρήσιμο και πετυχημένο και θα αποκτήσει εσωτερική ικανοποίηση για αυτά που έχει καταφέρει.

4. Ενθαρρύνετέ το να θέσει στόχους.
Κάθε φορά που τα παιδιά θέτουν ένα ρεαλιστικό στόχο τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ενθουσιασμό την πρόοδό τους και τελικά να αυτοεπιβεβαιωθούν από την επίτευξή του. 
Καλό είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να γράψει ή να ζωγραφίσει το στόχο του πριν ξεκινήσει το
εγχείρημά του και να καταγράφει την πρόοδό του.

5. Δώστε του πληροφορίες που του έχουν ξεφύγει.
Τις φορές που αποθαρρύνεται τονίστε του όλα αυτά που έχει καταφέρει με την επίμονη προσπάθειά του. Υπενθυμίστε τον καλό βαθμό που πήρε σε ένα δύσκολο τεστ ή πόσο καλά τα πήγε σε ένα άθλημα ή παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki