Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

Οι Μικροί Ρεπόρτερς επανέρχονται...


Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν για τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου, που συμμετέχουν στην έκδοση της εφημερίδας Μικροί Ρεπόρτερς, η προβολή της ταινίας  "Ο Ψύλλος", που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής. 

Και αυτή η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκδοσης της μαθητικής εφημερίδας και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων.

Λίγα λόγια για την ταινία...

"Ψύλλος" είναι ο τίτλος μια χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, ο Ηλίας Σεϊτανίδης. «Ψύλλος» είναι όμως κι ο ίδιος ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα.
Όπως γράφει ο ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά...». 
Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες.


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου
Πρωταγωνιστούν: Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Λεωνίδας Βαρδαρός

Βραβεία

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Kinderfilm, Berlin International Film Festival 1991
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chicago International Children's Film Festival 1991
Βραβείo Καλύτερoυ Σεναρίoυ Ένωσης Ιρλανδών Σεναριoγράφων, Cinemagic International Film Festival Belfast 1992
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, International Film Festival Sofia 2000
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Festival Du Grain α` De΄Moudre 2001
Εθνική Ελληνική Υποψηφιότητα για Βραβείο Καλύτερης Νέας Ευρωπαϊκής Ταινίας, European Film Academy

Οι Μικροί Ρεπόρτερς επανέρχονται με νέα έκδοση

Μετά το πέρας της προβολής, παρουσιάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή του 2ο φύλλο των Μικρών Ρεπόρτερς, η έκδοση του οποίου αναμένεται αρχές Απριλίου.
Όμως τα παιδιά περιμένουν με αγωνία και τα αποτελέσματα του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων από τον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης», στον οποίο συμμετέχουν και οι Μικροί Ρεπόρτερς.

Καλοτάξιδο λοιπόν και το 2ο φύλλο της εφημερίδας, καλή επιτυχία και στον διαγωνισμό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki