Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Υποθυρεοειδισμός, συμβουλευτείτε τον Διαιτολόγο σας!Μια νέα συνεργασία από σήμερα στο blogoσπιτάκι μου, ο Ηλίας Πατενταλάκης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, θα μας δίνει συμβουλές μέσα από τα άρθρα του.
Όπως ο ίδιος τονίζει "Συσχετίζω πάντα τον όρο «δίαιτα» με την έννοια της καλής θρέψης, η οποία οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής. 
Η απώλεια ή η αύξηση βάρους αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο από το οποίο περνάμε στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε την Υγεία, είναι φιλοσοφία ζωής και όχι περιοριστικό μέτρο της. "

Το πρώτο άρθρο που φιλοξενούμε σήμερα,  αφορά τον υποθυρεοειδισμό.

Μερικές πρακτικές συμβουλές για άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό!

Επισημάνσεις

-Επειδή η δυσανεξία στην ζάχαρη, η εμμηνόπαυση και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν πολλά όμοια συμπτώματα με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, μια απλή δοκιμασία θυρεοειδή είναι απαραίτητη για να αποκλειστούν ενδεχόμενα σφάλματα στην διάγνωση.

-Ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες των συνθετικών φαρμάκων της Τ4 είναι κεφαλαλγία, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, αϋπνία, διάρροια, απώλεια βάρους, αλλαγές στην όρεξη.

-Η συμβατική θεραπεία της νόσου Hashimoto είναι συνήθως μια αγωγή θυρεοειδούς ορμόνης που πρέπει να λαμβάνεται δια βίου.

-Η παρουσία μεγάλης ποσότητας θυρεοειδών ορμονών στο σύστημα μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως Θυρεοειδική καταιγίδα. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται τάχιστα και σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

-Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα παράγοντας κινδύνου στην πρόκληση καρδιακής προσβολής. Ακόμα και σε ήπια υπολειτουργία.

-Το λίθιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρησιμοποιείται συχνά στην θεραπεία της μανιοκατάθλιψης και μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδή.

-Το Σύνδρομο του Wilson είναι μια πάθηση που ανακύπτει από την μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 σε μια άλλη ορμόνη του θυρεοειδούς, την Τ3. Αυτό το σύνδρομο προκαλεί τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και ενεργοποιείται από σημαντική σωματική και συναισθηματική πίεση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να συνεχίζονται ακόμα και όταν το άγχος μειωθεί.
Τα άτομα με το σύνδρομο Wilson ενώ εμφανίζουν πολλά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων είναι φυσιολογικά.

Συστάσεις

-Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει βερίκοκα, κρόκους αυγών, μελάσα, μαϊντανό, πατάτες, δαμάσκηνα, σπόροι και δημητριακά ολικής άλεσης.

-Τα ακόλουθα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, γαλλική σαλάτα, ροδάκινα, αχλάδια, ραδίκια, σπανάκι και γογγύλια.
Άτομα με σοβαρά συμπτώματα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα αυτά εντελώς.

-Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, όπως η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι.

-Το πόσιμο νερό καλό είναι να είναι ελαφρύ (χαμηλό σε άλατα)

-Συνίσταται ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης όπως γιόγκα και περπάτημα.

-Απαγορεύεται η λήψη σουλφοναμιδών και αντιισταμινικών, εκτός αν χορηγούνται βάση συγκεκριμένης ιατρικής συνταγής.

-Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με Φθόριο (όπως αυτό που περιέχεται στις οδοντόκρεμες και στο νερό της βρύσης). Το χλώριο το φθόριο και το ιώδιο σχετίζονται χημικά. Το χλώριο και το φθόριο αναστέλλουν τους υποδοχείς του ιωδίου για το θυρεοειδή αδένα, με αποτέλεσμα την μείωση της ορμόνης που περιέχει ιώδιο, οδηγώντας τελικά σε υποθυρεοειδισμό.

-Η λήψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου Calcarea Carbonica μπορεί να βοηθήσει, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει την λειτουργία του θυρεοειδούς.

Βότανα

-Η μυρίκη, η σιμισιφούγκα, και η υδραστίδα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. (ΠΡΟΣΟΧΗ: η υδραστιδα δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από μια βδομάδα κάθε φορά. Η χρήση της αντενδείκνυται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης).

-Η γεντιανή και τα εκχυλίσματα mugwort είναι χρήσιμα για το υποθυρεοειδισμό

-Πικρά βότανα, όπως Swedish bitters, μπορεί να βοηθήσουν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.


Ηλίας Πατενταλάκης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Health plus one

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki