Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019

Το δικό μας Πάσχα!


Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή για τον Χριστιανισμό και γιορτάζεται με ευλάβεια και χαρά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η παράδοση στη χώρα μας είναι πλούσια και μακραίωνη, ήθη και έθιμα με πολλά μηνύματα και συμβολισμούς, που με την μοναδικότητά τους προσφέρουν ιδιαίτερες στιγμές εορτασμού σε όλους τους πιστούς.
 Όμως οι διακοπές του Πάσχα, είναι και μια ευκαιρία για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας και να μοιραστούμε με τα παιδιά μας τις δικές μας παιδικές αναμνήσεις, από αυτή τη γιορτή.
Σαν παιδί θυμάμαι πολύ έντονα αυτές τις γιορτές, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς στο χωριό, τις φρεσκοασβεστωμένες αυλές και πεζούλια, τις μυρωδιές από τα καλιτσούνια και τα τσουρεκάκια, που έψηναν γιαγιάδες και θείες στο φούρνο της γειτονιάς! Και αργά το απόγευμα όλοι ανταποκρινόμασταν στο πένθιμο κάλεσμα της καμπάνας, πηγαίνοντας στην εκκλησία.Σαν μαμά λοιπόν κι εγώ τώρα αυτές τις μέρες προσπαθώ να δημιουργήσω όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά μου.
Φτιάχνουμε μαζί τα παραδοσιακά τα πασχαλινά τσουρεκάκια, τα καλιτσούνια, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά και βέβαια κάθε απόγευμα πάμε στην εκκλησία της ενορίας μας, περιμένοντας με αγωνία το Μεγάλο Σάββατο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε αποκτήσει και μια οικογενειακή παράδοση. Ο μπαμπάς φτιάχνει ένα στεφάνι από κληματόβεργες και εγώ με τα κορίτσια αναλαμβάνουμε το στόλισμα του. Είναι το στεφάνι για τη Μεγάλη Πέμπτη, το οποίο κρεμάμε στο σταυρό.

Το φετινό μας στεφάνι, φτιαγμένο από κληματόβεργες και στολισμένο με αμάραντα,
ενώ για βάση χρησιμοποίησα φυσικά βρύα!

Επίσης την εβδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία, φτιάχνουμε τα δωράκια για τις δασκάλες, αλλά και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φέτος ασχοληθήκαμε πολύ με τα χειροποίητα στεφάνια, ενώ οι φέτες από κορμό ελιάς που μας έκοψε ο μπαμπάς διακοσμήθηκαν με βρύα και άλλα πασχαλινά στολίδια.

Ένα πασχαλινό στεφάνι, επιθυμία μιας φίλης για να το δωρίσει στη δασκάλα του γιου της!

 Και κάπως έτσι λοιπόν ετοιμαζόμαστε κι εμείς να υποδεχτούμε  τη λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. 
Από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, περνάμε στην αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.

Καλό Πάσχα σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki