Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

Οι γονείς εκπαιδεύονται...


Ομάδα Σχολής Γονέων στο EDU-kids


Όταν για πρώτη και μοναδική φορά συμμετείχα σε ομάδα Σχολής Γονέων, η μεγάλη μου κόρη ήταν περίπου ενός έτους. Αν και η εμπειρία μου ως μαμά, ήταν μικρή, εν τούτοις το άγχος μου για το πως θα καταφέρουμε ως γονείς να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο αυτό ρόλο, ήταν μεγάλο.

 Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά δεν έρχονται σ΄αυτό τον κόσμο με οδηγίες χρήσεως, αλλά θα μπορούσαμε εμείς ως γονείς να ψάξουμε γι΄αυτές τις οδηγίες!

Με μια κόρη στην εφηβεία και μια στην προεφηβεία, συχνά αναζητώ βοήθεια για κάποια θέματα είτε στο διαδίκτυο είτε σε κάποιο σχετικό βιβλίο, είτε αναζητώντας και τη συμβουλή κάποιου ειδικού.
Συζητώντας λοιπόν αυτούς τους προβληματισμούς, με την πλέον ειδική σε τέτοια θέματα Δήμητρα Τσουλκάνη, Εκπαιδευτική Ψυχολόγο MEd, Συστημική θεραπεύτρια(C), Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων Gordon και μετά από το επιτυχημένο βιωματικό σεμινάριο συναισθημάτων που είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε, είπαμε να οργανώσουμε μια ομάδα Σχολής Γονέων, με σκοπό να ενημερωθούμε ως γονείς και να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τα παιδιά μας! 

Οι σχολές ή ομάδες γονέων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προσφέρουν σημαντική «εκπαίδευση» στους γονείς που αναζητούν βοήθεια ή που προβληματίζονται ή αγχώνονται για το πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στον απαιτητικό γονεϊκό ρόλο τους.

Βοηθούν τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα το παιδί τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι γονείς και προετοιμάζουν για το τι έρχεται καθώς το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνοντας τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις κατάλληλες για την κάθε ηλικία συμπεριφορές του.

Πώς λειτουργεί μια ομάδα γονέων


Οι ομάδες απαρτίζονται από γονείς με ίδιους ή παρόμοιους προβληματισμούς, στις οποίες ένας έμπειρος, καταρτισμένος και ειδικά εκπαιδευμένος συντονιστής οργανώνει τις συναντήσεις και το περιεχόμενό τους ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων. 

Ο συντονιστής της ομάδας χρησιμοποιεί τις γνώσεις και την εμπειρία του για να ενθαρρύνει τους μαθητές της ομάδας και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα εφαρμόσουν με επιτυχία στην οικογένειά τους.

Οι ομάδες είναι κατάλληλες για γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, από νέους δηλαδή γονείς έως γονείς εφήβων.

Ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών, οι ομάδες γονέων βοηθούν τους γονείς να αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, καθώς τους εφοδιάζουν με νέες στρατηγικές που τους φέρνουν πιο κοντά με τα παιδιά και, το σημαντικότερο, τους επιτρέπουν να τα στηρίξουν ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα, αυτόνομα, δημιουργικά και υπεύθυνα.


1 σχόλιο:

  1. Ήταν κάτι που έλειπε από την περιοχή μας!ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να μάθουμε τρόπους κ να βελτιώσουμε τη σχέση με τα παιδιά μας!από edu-kids ...edu-parents😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Follow me @a.lenakaki