Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Ο Μεσημεράς... και οι βεγγέρες του καλοκαιριού!!!Ένας διαφορετικός Αύγουστος ο φετινός, ένα καλοκαίρι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μικρών και μεγάλων! Όλοι μας μουδιασμένοι, προβληματισμένοι, αλλά και αγχωμένοι γι΄αυτό που θα μας φέρει το ...αύριο, προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχουμε μια "φυσιολογική" καθημερινότητα. 

Στην προσπάθεια μας αυτή αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις περασμένων καλοκαιριών, ξένοιαστων και χαλαρών! Μάλιστα αν πάμε σ΄εκείνα τα δικά μας παιδικά καλοκαίρια, που νομίζω ότι ήταν μόλις χθες, σκέφτομαι πόσο τυχερή είναι η δική μας γεννιά γιατί πρόλαβε μια ξένοιαστη παιδική ηλικία που κάθε παιδί θα ονειρευόταν! 

Ναι μπορεί να μην υπήρχε ούτε διαδίκτυο, ούτε τηλέφωνα, ούτε υπολογιστές και μαμάδες μόνιμα αγχωμένες για το πως θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όμως τα παιδιά δεν ένιωθαν μοναξιά ή βαρεμάρα, γιατί σε κάθε γειτονιά υπήρχε αυτή η πολυαγαπημένη αλάνα που πάντα ήταν γεμάτη παιδικές φωνές. 

Μια μεσημεριανή ανάπαυλα όμως ήταν απαραίτητη, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι μας το απόγευμα. Και επειδή σπάνια τα παιδιά το αποδέχονταν χωρίς διαμαρτυρία, τότε αναλάμβανε δράση ο ...Μεσημεράς! Τι σας θύμισα τώρα ε;

Η φήμη λοιπόν του Μεσημερά που "μάζευε" τα παιδιά που γυρνούσαν στους δρόμους και στις αλάνες και δεν "τιμούσαν" το μεσημεριανό ύπνο, είχε φτάσει και στα μέρη μας και μάλιστα ήταν τόσο τρομακτικές οι περιγραφές που δεν υπήρχε περίπτωση να ξεμυτίσουμε από το σπίτι μεσημεριάτικα! 

Όμως αυτό που πάντα θυμάμαι με νοσταλγία, είναι οι καλοκαιρινές βεγγέρες στο χωριό που έκανα τις διακοπές μου, αλλά και στο μαγαζί των γονιών μου που σχεδόν κάθε σούρουπο ακόμη και σήμερα μαζεύονται γείτονες, φίλοι ή και συγγενείς για να "αποσπερίσουν". Η βεγγέρα είναι μια ανοιχτή πρόσκληση και η παρέα μεγαλώνει ανάλογα από το ποιος θα περάσει για φίλεμα, τσούγκρισμα για μεζέ και κουβέντα.

Κάπως έτσι λοιπόν ας περάσει και το φετινό καλοκαίρι, τι κι αν είναι τόσο διαφορετικό και δύσκολο από τα προηγούμενα. 

Με την ευχή και την ελπίδα τα επόμενα καλοκαίρια να είναι καλύτερα! 

Να έχουν και τα δικά μας παιδιά την ευκαιρία, να γεμίσουν το μπαουλάκι των αναμνήσεων τους με όμορφες και μοναδικές εικόνες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki