Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020

Παραδοσιακή μουσταλευριά, με άρωμα Κρήτης!





Βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου και σε πολλές περιοχές της Κρήτης, έχει αρχίσει ο τρύγος, 
το πανηγύρι του Καλοκαιριού, όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι!

Σταφύλι, ο ευλογημένος αυτός καρπός που μας δίνει τόσα διαφορετικά προϊόντα, τόσες διαφορετικές γεύσεις. Από το χυμό του φτιάχνουμε το κρασί, τη ρακή και το ξύδι. 
Από το μούστο, φτιάχνουμε το πετιμέζι, αλλά και τη μουσταλευριά, την οποία όταν αποξηράνουμε, κάνουμε τα κεφτέρια.
Και βέβαια τη σταφίδα, που δεκαετίες πριν αποτελούσε χρυσάφι για την οικονομία του νησιού.

Η μουσταλευριά λοιπόν είναι ένα παραδοσιακό, μυρωδάτο και νόστιμο γλυκό, γεμάτο καλοκαιρινές αναμνήσεις! 
Σήμερα θα σας παρουσιάσω την πολυαγαπημένη συνταγή της μαμάς μου, με μούστο από τα βιολογικά επιτραπέζια σταφύλια που παράγει o Husband. 
Μάλιστα η συγκεκριμένη συνταγή είχε διακριθεί σ΄ένα τοπικό Διαγωνισμό Μαγειρικής πριν λίγα χρόνια, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.
 Η μαμά μου κάθε χρόνο βράζει (κόβει), αρκετά λίτρα μούστου και τον αποθηκεύει στην κατάψυξη, έτσι μπορεί να φτιάξει μουσταλευριά, όποτε θέλει.
Αν και ο τρύγος λοιπόν για εμάς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τον περυσινό μούστο φτιάξαμε μουσταλευριά για την παραμονή της Παναγίας.

Τα υλικά μας:

5 ποτήρια μούστο (κομμένο), βρασμένο, από βιολογικό σταφύλι σουλτανί
1 ποτήρια αλέυρι γ.ο.χ
Τέλος πασπαλίζουμε με χοντροκομένα καρύδια, κανέλα και σουσάμι.


Λίγα φυλλαράκια αμπαρόριζας, για το άρωμα, τα οποία αφαιρούμε στο τέλος.
Καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:




Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό μούστο με την αμπαρόριζα, να βράσει.
Στο μεταξύ διαλύουμε το αλεύρι στον υπόλοιπο κρύο μούστο. Αν το αλεύρι μας δυσκολεύει στο να διαλυθεί, το περνάμε και από μια σίτα.




Αφού βράσει ο μούστος χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χυλό σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η μουσταλευριά και να αποκτήσει μια μεταξένια υφή.



Κατεβάζουμε τη μουσταλευριά από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε μικρά η μεγάλα μπολ, πασπαλίζοντας με καρύδια, σουσάμι και κανέλα! 
                                                                  
                                                                           


Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow me @a.lenakaki